reede, 11. märts 2022

Kas võrokõnõ käü sannan, sannah vai hoobis sannahn?

Mille om nii, et mõni inemine ütles, et tälle miildüs sannan kävvüq, aq tõnõ jälkinäq, et miildüs sannah kävvüq? Kas mõlõmbaq ommaq iks võroperädseq? Jah, ommaq külh. Võromaal ommaki laǵõmbahe levinuq kats seehkäänüsse lõppu: -n ja -h. Tuu ei tähendä siski, et sama inemine pruuk mõlõmbat. Vastapiteh, kumba pruugitas, om selgehe köüdet tuuga, kost inemine peri om. Õdagupoolidsõl Võromaal (= Lääne-Võrumaal) pruugitas n-lõpulist seehkäänüst (sannan, mõtsan, telekan), samal aol ku hummogupoolidsõl Võromaal (= Ida-Võrumaal) om tavaline h-lõpulinõ seehkäänüs (sannah, mõtsah, telekah). Nii et tuust, et ma kiroda seeh-, mitte seenkäänüssest või arvo saiaq, et olõ peri hummogupoolidsõlt Võromaalt. Ku mõnikõrd om kuuldaq, et vormõ mõtsah ja sannah üldäs setoperätsis, sis tuuga om, nigu om. Tõtõ om tuu, et ka Setomaal om seehkäänüsse lõpuh -h, aq massa-i kuiki unõhtaq, et poolõl Võromaal om iks kah.

Päält naidõ katõ või mõnikord kuuldaq ka säändsit vormõ ku mõtsahn, sannahn, telekahn. Sääl om seehkäänüsse lõpp vana -hn, millest ommaki kujonuq mõlõmbaq, nii -n ku -h. Põrõ pruugitas hn-lõppu viil väega veidü, kõgõ inämb vast Haani nukah.

Võro kiräkiilde om naist variandsõst võet -n. A ku kellegi kodokeeleh om tõnõ variantś, sis või tuu vabalt kirotõduid vormõ mõtsan ja sannan lukõq vällä mõtsah ja sannah vai kogoni mõtsahn ja sannahn. Ja esiq või iks kirotaq niimuudu, nigu umah keeleh om.

Karula kihlkunna keeleh om viil tõistsugumanõ pruukminõ: sääl om sagõhõhe hoobis nii, et seehkäänüsse asõmal pruugitas päälkäänüst, nii et sääl ei olõq lats ei koolin, koolih ega koolihn, aq hoobis koolil.

Helen

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar